Chemické zlúčeniny v potravinách alebo nápojoch, ako je zelený čaj, muskadínové hrozno a tmavá čokoláda, sa môžu podľa novej štúdie viazať na a blokovať funkciu konkrétneho enzýmu alebo proteázy vo víruse SARS-CoV-2.

Proteázy sú dôležité pre zdravie a životaschopnosť buniek a vírusov, tvrdí zodpovedajúci autor štúdie De-Yu Xie, profesor rastlinnej a mikrobiálnej biológie na Štátnej univerzite v Severnej Karolíne. Ak sú proteázy inhibované, bunky nemôžu vykonávať mnoho dôležitých funkcií – napríklad replikáciu.

„Jedným z cieľov nášho laboratória je nájsť nutraceutiká v potravinách alebo liečivých rastlinách, ktoré inhibujú buď to, ako sa vírus viaže na ľudské bunky, alebo množenie vírusu v ľudských bunkách,“ hovorí Xie.

Pre túto štúdiu vedci uskutočnili počítačové simulácie aj laboratórne štúdie, ktoré ukázali, ako takzvaná „hlavná proteáza“ (Mpro) vo víruse SARS-CoV-2 reagovala, keď bola konfrontovaná s množstvom rôznych rastlinných chemických zlúčenín známych pre svoje silné anti -zápalové a antioxidačné vlastnosti.

„Mpro v SARS-CoV-2 je potrebný na to, aby sa vírus mohol replikovať a skompletizovať,“ hovorí Xie. „Ak dokážeme inhibovať alebo deaktivovať túto proteázu, vírus zomrie.“

Počítačové simulácie ukázali, že študované chemické zlúčeniny zo zeleného čaju, dvoch odrôd muskadínového hrozna, kakaového prášku a tmavej čokolády sa môžu viazať na rôzne časti Mpro.

„Mpro má časť, ktorá je ako „ vrecko “, ktoré bolo „ naplnené “chemickými zlúčeninami,“ hovorí Xie. „Keď bolo toto vrecko naplnené istými látkami , proteáza stratila dôležitú funkciu.“

Laboratórne experimenty in vitro ukázali podobné výsledky. Chemické zlúčeniny v zelenom čaji a muskadínovom hrozne veľmi úspešne inhibovali funkciu Mpro. Chemické zlúčeniny v kakaovom prášku a tmavej čokoláde znížili aktivitu Mpro asi o polovicu.

„Zelený čaj obsahuje päť hlavných testovaných chemických zlúčenín, ktoré sa viažu na rôzne miesta vo vrecku enzýmu Mpro, aby blokovali jeho funkciu,“ hovorí Xie. „Rastliny používajú tieto zlúčeniny na svoju ochranu, takže nie je prekvapujúce, že listy a šupky rastlín obsahujú tieto prospešné zlúčeniny. “

Celý článok a odkaz na pôvodnú vedeckú publikáciu nájdete tu: https://www.futurity.org/