Quercetín – bežný výživový doplnok na rastlinnej báze niektorí považujú za potenciálnu doplnkovú liečbu pacientov s COVID-19. Odborníci, ktorí podporujú používanie doplnku tvrdia, že by mohol byť súčasťou liečebného režimu spolu s intervenciami, ako je remdesivir alebo plazma, a že jeho dostupnosť v obchode a relatívne dobrý bezpečnostný profil môžu byť výhodou.

Quercetín patrí do rodiny bioflavonoidov, ktorá je zodpovedná za jasné farby a liečivé vlastnosti mnohých rastlín. Medzi potraviny a nápoje, ktoré obsahujú quercetín, patria bobule, jablká, citrusové plody, kel, paradajky, cibuľa, pohánka, červené víno a čierny čaj. Quercetín sa môže užívať ako doplnok k iným produktom. Môže pôsobiť ako antioxidant a neutralizovať voľné radikály, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a DNA. Quercetín je známy pre svoje antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, schopnosť predchádzať neurologickým chorobám a znižovať vysoký krvný tlak.

Tiež sa zistilo, že quercetín podporuje SIRT2, ktorý potom inhibuje aktiváciu inflamazómu NLRP3 spojeného s infekciou COVID-19, uviedol Dr. Samuel F. Yanuck, DC, z Programu integrovanej medicíny na Lekárskej fakulte Univerzity v Severnej Karolíne., ktorý bol spoluautorom recenzie vznikajúceho výskumu v tejto oblasti. Tiež hrá úlohu pri uľahčovaní transportu zinku cez lipidové membrány, uviedol doktor Yanuck. https://imjournal.com/

Dr Yanuck pre Thailand Medical News povedal: „Nie je to nejaká neznáma ani experimentálna látka a vzhľadom na to, že má tieto potenciálne dôležité biologické úlohy, myslím si, že stojí za to ju považovať za súčasť celkovej stratégie. Quercetín by mohol byť súčasťou multifaktoriálneho liečebného režimu. “ V bunkových kultúrach sa preukázalo, že quercetín zabraňuje vstupu vírusov a znižuje cytopatické účinky mnohých vírusov, vrátane rinovírusu a poliovírusu. V štúdii na zvieratách z roku 2016 hlodavce dostali quercetín predtým, ako boli vystavené smrteľnej záťaži vírusom Ebola, a prežili. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

COVID-19 je významne spájaný s vysokými hladinami interleukínu-6, zníženými hladinami interferónov a cytokínovou búrkou, ktorá poškodzuje telo a súvisí s respiračným zlyhaním, uviedol Dr. Ruben Colunga Biancatelli, MD, Univerzita Old Dominion University v Norfolku , Virgínia, a prvý autor článku o quercetíne a vitamíne C ako potenciálnej terapii liečby SARS-CoV-2 v štúdii Frontiers in Immunology. https://www.frontiersin.org/

Vedci tiež naznačujú, že quercetín by sa mal podávať s vitamínom C, pretože ten dokáže recyklovať oxidovaný quercetín, čo má synergický účinok a zvyšuje antivírusovú schopnosť quercetínu.

Je zaujímavé, že počas vypuknutia SARS v roku 2003 čínski vedci zistili, že quercetín sa viaže na špičkový proteín vírusu, čo narúša jeho schopnosť replikovať a infikovať hostiteľské bunky. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

Dr Hasan Önal, MD z výcvikovej a výskumnej nemocnice Kanuni Sultan Suleyman v Turecku, teraz prijíma účastníkov na open-label randomizovanú kontrolná štúdiu v Turecku

skúmajúcu úlohu quercetínu v COVID-19. V štúdii bude 95 pacientov s COVID-19 dostávať 1 000 mg aktívnej liečebnej dávky a 113 zdravotníckych pracovníkov bude dostávať dávku 500 mg quercetínu ako profylaxiu. https://clinicaltrials.gov/

Tím Dr. Önala vychádzal iba z pokynov nemocničnej praxe z Lekárskej fakulty Východnej Virgínie v Norfolku vo Virgínii, ktoré napísal Dr. Paul E. Marik, MD, šéf tamojšej medicíny pre pľúcnu a kritickú medicínu. Dr Marik zaradil quercetínu do protokolu riadenia inštitúcie COVID-19 na profylaxiu a mierne až stredne závažné prípady. https://www.evms.edu/

Dr Marik poznamenal: „Naše poznanie je založené na dobrej, základnej vede a existuje niekoľko skutočne zaujímavých vedeckých publikácií, ktoré predpokladajú prínos quercetínu, ale bohužiaľ nemáme žiadne klinické údaje. Ak máte niečo, čo je potenciálne prospešné, bezpečné a cenovo dostupné, čo stratíte, ak to vyskúšate?

Dr David M. Aronoff, MD, z Vanderbiltovej univerzity v Nashville v Tennessee uviedol, že vzhľadom na antivírusovú aktivitu, ktorá bola preukázaná v predklinických údajoch, by bolo rozumné predpisovať quercetín v kontexte správne navrhnutého klinického skúšania na liečbu COVID-19.

Tím kanadských výskumníkov medzitým vkladá svoje nádeje do samotného quercetínu ako antivirotika. Výskum vedie Dr. Michael Chrétien, vedec z Klinického výskumného ústavu v Montreale, spolu s Dr. Majambu Mbikay, konžským vedcom, s cieľom uskutočniť klinické testy na tejto molekule v Číne a zistiť, či bude účinkovať na nový koronavírus. Dr. Chrétien definuje quercetín ako „širokospektrálny antivírusový liek“, ktorý sa ukázal ako účinný proti SARS, vírusu Ebola a vírusu Zika.

Svoju nádej zakladajú na štúdii kórejských vedcov z roku 2019, ktorá ukázala, že quercetín a ďalšie flavonoidy môžu inhibovať proteolytickú aktivitu proteázy podobnej SARS-CoV 3C, a preto mať preukázaný antivírusový účinok. https://www.tandfonline.com/

Quercetín môže pôsobiť ako nutričný stimulátor funkcie sirtuínu a inhibovať aktivitu mTOR. Znamená to, že interferuje s replikáciou vírusu. Pretože sa quercetín zle vstrebáva, je najlepšie ho začať brať ako výživový doplnok dlho pred možnou expozíciou vírusom, takže má čas sa akumulovať v potrebnej koncentrácii v tele. Quercetín má navyše dobrý bezpečnostný profil a má preukázaný protizápalový účinok. https://www.researchgate.net/ a https://www.hindawi.com/

Dr Chrétien a Dr. Mbikay, vedci z Klinického výskumného ústavu v Montreale (IRCM), sa tiež domnievajú, že preventívne užívanie quercetinu prinesie najspoľahlivejšiu ochranu a to sa stalo aj spomínanej predchádzajúcej štúdii. https://aac.asm.org/ a https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

K dnešnému dňu existuje veľa ďalších štúdií, ktoré poukazujú na výhody quercetínu ako antivírusovej, protizápalovej molekuly vhodnej na použitie pri rôznych respiračných a vírusových ochoreniach, a dokonca aj ako profylaxiu určitých chorôb. https://www.sciencedirect.com/ a https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

Celý článok nájdete tu: https://www.thailandmedical.news/