Kurkuma, tiež známa ako zlaté korenie, je rastlina, ktorá rastie v Ázii a Strednej Amerike. Dodáva kari žltú farbu a v tradičnej indickej medicíne sa používa už tisíce rokov na liečbu rôznych zdravotných problémov. Štúdie podporujú jeho použitie a ukazujú, že môže prospieť vášmu zdraviu. Ale spojenie kurkumy s čiernym korením môže ešte zvýšiť jej účinky.
V tomto článku sú uvedené potenciálne zdravotné výhody kombinácie kurkumy a čierneho korenia.
Kľúčové aktívne zložky
V posledných rokoch výskum potvrdil, že kurkuma má liečivé vlastnosti. A hoci si väčšina ľudí myslí, že to nie je nič iné ako bežné korenie v kuchyni, čierne korenie môže prospieť aj zdraviu. Kurkuma aj čierne korenie obsahujú kľúčové aktívne zložky, ktoré prispievajú k ich protizápalovým, antioxidačným vlastnostiam a boji proti rôznym ochoreniam.
Kurkumín v kurkume
Kľúčové zlúčeniny v kurkume sa nazývajú kurkuminoidy. Samotný kurkumín je najaktívnejšou zložkou a javí sa ako najdôležitejšia. Ako polyfenol má kurkumín niekoľko zdravotných výhod. Je to silný antioxidant a má protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Jednou z najväčších nevýhod kurkumínu je však to, že je slabo absorbovateľný v tele.
Piperín v čiernom korení
Čierne korenie obsahuje bioaktívnu zlúčeninu piperín, čo je alkaloid podobne ako kapsaicín, aktívna zložka nachádzajúca sa v čili prášku a kajenskom korení. Piperín pomáha zmierňovať nevoľnosť, bolesti hlavy a zlé trávenie a má tiež protizápalové vlastnosti. Jeho najdôležitejšou výhodou však môže byť schopnosť zvýšiť absorpciu kurkumínu.
Piperín zvyšuje absorpciu kurkumínu
Kurkumín v kurkume je bohužiaľ zle absorbovaný do krvi. Vďaka tomu by ste mohli prísť o jeho výhody pre vaše zdravie. Pomôcť však môže pridanie čierneho korenia. Výskum podporuje to, že kombinácia piperínu v čiernom korení s kurkumínom v kurkume zvyšuje absorpciu kurkumínu až o 2 000%. Iné štúdia preukázala, že pridanie 20 mg piperínu k 2 gramom kurkumínu tiež významne zvýšilo jeho absorpciu.
V súčasnosti existujú dve teórie o tom, ako to funguje.
Po prvé, piperín uľahčuje kurkumínu prejsť cez črevnú stenu a do krvi. Po druhé, môže spomaliť odbúravanie kurkumínu v pečeni a zvyšovať jeho hladinu v krvi. Výsledkom je, že kombinácia kurkumínu s piperínom zvyšuje jeho potenciálne zdravotné výhody. Aj keď kurkumín a piperín majú svoje vlastné výhody pre zdravie, je im ešte lepšie spolu.
Kurkumín bojuje proti zápalu a pomáha zmierňovať bolesť
Kurkumín z kurkumy má silné protizápalové vlastnosti. V skutočnosti sú také účinné, že niektoré štúdie preukázali, že to zodpovedá sile niektorých protizápalových liekov bez negatívnych vedľajších účinkov. Štúdie tiež ukazujú, že kurkuma môže hrať úlohu pri prevencii a liečbe artritídy, ochorenia charakterizovaného zápalom kĺbov a bolesťou. Ukázalo sa, že piperín má tiež protizápalové a antiartritické vlastnosti. Pomáha desenzibilizovať konkrétny receptor bolesti vo vašom tele, čo môže ďalej znižovať pocity nepohodlia. V kombinácii sú kurkumín a piperín silným duom bojujúcim proti zápalu, ktoré môže pomôcť znížiť bolesť a diskomfort.
Pomocníci pri trávení
Indická medicína sa spolieha už tisíce rokov na to, že kurkuma pomáha pri trávení. Moderné štúdie podporujú jeho použitie a ukazujú, že môže pomôcť znížiť črevné kŕče a plynatosť. Piperín zvyšuje aktivitu tráviacich enzýmov v čreve, čo pomáha telu rýchlejšie a ľahšie spracovať jedlo. Ďalej môžu protizápalové vlastnosti kurkumy a piperínu pomôcť znížiť zápal čriev, čo tiež môže pomôcť pri úprave trávenia.
Bezpečnosť a dávkovanie
Kurkumín a piperín sa všeobecne považujú za bezpečné. Neexistujú žiadne oficiálne odporúčania týkajúce sa konzumácie ani jedného z nich, a maximálny prípustný príjem nebol stanovený. U niektorých ľudí sa môžu po užití kurkumínu vo veľkých dávkach vyskytnúť vedľajšie účinky ako nevoľnosť, bolesti hlavy a vyrážky na koži. Je preto dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie na obale výživového doplnku. Spoločný výbor odborníkov FAO / WHO pre prídavné látky v potravinách (JECFA) stanovil prijateľný diétny príjem kurkumínu na 1,4 mg na libru (3 mg / kg) telesnej hmotnosti za deň, alebo približne 245 mg na (80 kg) osobu. V indickej kultúre sa kurkuma a čierne korenie bežne konzumujú v čaji, často v kombinácii s olivovým olejom, kokosovým olejom, medom a zázvorom.
Pretože je kurkumín rozpustný v tukoch, jeho konzumácia s tukom tiež zvyšuje jeho absorpciu.
Aby ste však naplno využili liečebné výhody kurkumínu, je najlepšie ho konzumovať v doplnkovej forme v kombinácii s piperínom.
Záverom
Kurkuma a čierne korenie majú zdravotné výhody vďaka zlúčeninám kurkumín a piperín. Pretože piperín zvyšuje absorpciu kurkumínu v tele až o 2 000%, ich kombináciou sa zosilňujú účinky. Môžu znižovať zápal a zlepšovať trávenie, najmä vo forme výživových doplnkov. Ak si chcete naplno vychutnať výhody kurkumy a čierneho korenia, najlepšie výsledky dosiahneme kombinovaním oboch korenín.
Pôvodný článok v neupravenej forme a referencie k citovanej literatúre nájdete na: https://www.healthline.com/