Piperín, alkaloid prítomný v čiernom korení, sa môže viazať na nové koronavírusové proteíny a zabrániť vírusu v vstupe do ľudských buniek, tvrdí štúdia IIT (ISM)

Tím indických vedcov po výskume označil čierne korenie, každodenne používané korenie v kuchyni, za možného kandidáta na vývoj lieku proti novej chorobe koronavírusov.

Výpočtová štúdia, ktorú uskutočnili vedci z Katedry fyziky na Indickom technologickom inštitúte (Indická škola baní) v Dhanbade, zistila, že piperín, ktorý sa nachádza v čiernom korení, môže viazať a inhibovať vírus SARS-CoV-2, ktorý ochorenie COVID-19 spôsobuje.

Umakanta Tripathy, vedúca tímu, uviedol, že SARS-CoV-2, rovnako ako akýkoľvek iný vírus, využíva proteíny na svojom povrchu na vstup do buniek ľudského tela. Spolu so svojím tímom hľadal prírodné zlúčeniny, ktoré by sa mohli viazať na tieto proteíny a zabrániť vírusu vo vstupe do ľudských buniek. Na hľadanie potenciálnych inhibítorov používali počítačové techniky, ako je molekulárne dokovanie a simulácia molekulárnej dynamiky.

Vybrali 30 molekúl prítomných v bežnom kuchynskom korení a preskúmali ich úlohu ako terapeutického činidla. Z nich sa ukázal ako silný inhibítor vírusových proteínov práve piperín, alkaloid prítomný v korení a zodpovedný za jeho štipľavosť.

„Naše výsledky vyzerajú veľmi sľubne.“ Štúdia je nepochybne čisto výpočtová a vyžaduje si ďalšie potvrdenie v laboratóriách. Stále však ide o dôležitý krok, “povedal Tripathy pre Indian Science Wire.

Molekula je teraz experimentálne testovaná v laboratóriu v spolupráci s Ashokom Kumarom Patrom, riaditeľom pre vývoj biologických látok v spoločnosti IMGENEX India Pvt Ltd, biotechnologickej spoločnosti so sídlom v Odise.

Počítačové štúdie sa často považujú za prvý krok predtým, ako sa otestujú v laboratóriách a podstúpia následné testy, ak sa preukážu ich účinnosť. Ak sa experimenty ukážu ako úspešné, bude to znamenať prelomový objav, pretože korenie je prírodný produkt a pri jeho používaní sa nemusia vyskytnúť vedľajšie účinky, ktoré sú zvyčajne spojené s liekmi na chemickej báze.

Študijný tím zahŕňal doktorandov Tripathy, Janmejaya Rout a Bikash Chandra Swain. Publikovali správu o svojej práci v časopise Journal of Biomolecular Structure and Dynamics s názvom – In silico research of spice addresses as a potent inhibitor SARS-CoV-2.

Pandémia COVID-19 si už vyžiadala 0,1 milióna životov v Indii a viac ako milión na celom svete. Vedci po celom svete vyvíjajú spoločné úsilie na vývoj terapeutických liekov na liečenie osôb infikovaných vírusom SARS-CoV-2. Niekoľko kandidátov na vakcíny je tiež súdených v rôznych častiach sveta vrátane Indie. (India Science Wire)

Celý článok nájdete tu: https://www.downtoearth.org.in/