Ochorenie COVID-19 pôvodcom ktorého je nový koronavírus 2 (SARS-CoV-2) spôsobuje celý rad príznakov od mierneho priebehu až po ťažké respiračné ochorenie. Bohužiaľ, aj pacienti bez príznakov alebo pacienti s veľmi miernymi príznakmi môžu byť infekční a tak môžu infikovať ďalších ľudí.
Preto ostáva témou dňa účinná a dobre tolerovaná terapeutická možnosť liečby pacientov so závažným priebehom COVID-19. Okrem zlúčenín, ako je remdesivir, ktoré boli schválené alebo povolené na urgentné použitie na liečbu COVID 19, sa tradičné bylinné extrakty považujú za nádejných kandidátov na doplnkovú liečbu vírusových chorôb s možným použitím aj na liečbu COVID-19.
Analýza neutralizačnej aktivity extraktu z koreňa sladkého drievka proti SARS-CoV-2
V nedávno uverejnenom článku časopisu bioRxiv, vedci z Nemecka analyzovali vodný extrakt z koreňa sladkého drievka z hľadiska jeho neutralizačnej aktivity proti SARS-CoV-2 in vitro. Identifikovali glycyrizín, primárnu účinnú látku v koreni, a odhalili základný mechanizmus vírusovej neutralizácie. Korene sladkého drievka pripravili na analýzu sušením a varením a získali tak vodný extrakt s obsahom glycyrizínu.
Extrakt z koreňa sladkého drievka neutralizoval SARS-CoV-2 aj pri nízkej koncentrácii
Extrakt z koreňa sladkého drievka vykazoval neutralizačné účinky už pri nízkej koncentrácii 2 mg / ml, ktorá je nižšia ako pri bežnom použití pri konzumácii sladkého drievka. Úplná neutralizácia vírusu sa dosiahla už pri nízkych koncentráciách 0,5 mg / ml pred vstupom vírusu do bunky a 1 mg / ml za podmienok po vstupe vírusu do bunky.
Kyselina glycyrizínová – antivírusová účinná látka v koreni sladkého drievka
Kyselina glycyrizínová je triterpénový saponín, ktorý sa nachádza vo vysokých koncentráciách v koreni rastliny Glycyrrhiza glabra. Zistilo sa, že je aktívnou antivírusovou zložkou v koreni sladkého drievka a vykazuje antivírusovú aktivitu proti mnohým vírusom, vrátane herpes simplex, vírusu ľudskej imunodeficiencie (HIV) a ľudských a zvieracích koronavírusov. Na základe týchto výsledkov vedci začali skúmať neutralizačnú aktivitu kyseliny glycyrizínovej proti izolátu SARS-CoV-2 a následne skúmali mechanizmus neutralizácie. Vedci spoločne preukázali, že glycyrrhizín, primárna aktívna zložka koreňa sladkého drievka, účinne neutralizuje SARS-CoV-2 inhibíciou hlavnej vírusovej proteázy Mpro. Mpro enzým je zodpovedný za spracovanie vírusových polyproteínov a preto je nevyhnutný pre replikáciu vírusu.
Tento objav ukazuje glycyrizín ako sľubnú antivírusovú látku, ktorá by sa mala ďalej študovať na použitie pri liečbe COVID-19. Celý článok a odkaz na pôvodnú vedeckú publikáciu nájdete tu: https://www.news-medical.net/