Súčasná pandémia COVID-19 je pre každého významnou zmenou v živote. The American College of Allergy, Asthma and Immunology chápe, že lekári môžu od pacientov dostávať otázky týkajúce sa výživy a používania doplnkov na prevenciu alebo liečbu COVID-19, ktoré sú často spomínané v médiách. Výbor pre integrovanú medicínu akadémie preto zhromaždil informácie podporené výskumom.

Na základe prehľadu najaktuálnejšej literatúry poskytli prehľad rôznych látok, ktoré môžu hrať úlohu v prevencii alebo liečbe COVID-19. Väčšina týchto informácií je založená na hypotéze, že nadmerný zápal, narušený imunitný systém a aktivovaná cytokínová búrka prispievajú k patogenéze COVID-19. Na potvrdenie týchto záverov je potrebný ďalší výskum.

Vitamín D

Spolu s klasickými funkciami vitamínu D, ktoré zahŕňajú reguláciu kostného metabolizmu a homeostázu fosforu a vápnikae, sa zdá, že vitamín D zohráva úlohu aj v imunitnom fungovaní. Vitamín D účinkuje prostredníctvom receptorov vitamínu D (VDR) prítomných na väčšine imunitných buniek a prostredníctvom miestnej premeny vitamínu D na jeho aktívnu formu. Vitamín D a VDR majú spoločne inhibujúci účinok na autoimunitu a protizápalové účinky na imunitné bunky.

V roku 2017 Martineau, et. al. preskúmali údaje z 25 randomizovaných kontrolovaných štúdií (11 321 subjektov) a zistili, že vitamín D znižuje riziko akútnych respiračných infekcií u všetkých pacientov, najmä u pacientov s nedostatočnou hladinou vitamínu D.

Predpokladá sa, že ultrafialové žiarenie B a vitamín D znižujú riziko vírusových infekcií. Existuje niekoľko faktorov nedostatku vitamínu D, vrátane veku nad 50 rokov, práce v interiéroch, života v oblastiach s nízkym jasom v krajine a tmavšej pokožky (kvôli zvýšenej prítomnosti melanínu, ktorý má ochranný účinok proti vystaveniu UV žiareniu).

Ak sú hladiny vitamínu D v sére nižšie ako 30 ng / ml, odporúča sa ich suplementácia. Podľa pokynov klinickej praxe spoločnosti Endocrine Society sa odporúča denný doplnok vitamínu D 1 000 – 4 000 IU pre každého s chronickým ochorením a s koncentráciou 25 (OH) D pod 30 ng / ml. Každý pacient je iný a preto navrhujú prerušované kontroly hladín pri súčasnom podávaní doplnkov.

Vitamin D

Vitamín C

Vitamín C je monosacharidový antioxidant, ktorý podobne ako flavonoidy inhibuje aktiváciu inflamazómu NLRP3, ktorá sa podieľa na ochorení COVID-19. Ako bolo pozorované v klinických štúdiách, vitamín C skracuje trvanie, frekvenciu a závažnosť bežného nachladnutia a tiež výskyt zápalu pľúc. Navrhované denné dávky sa pohybujú od 500 mg do 3 000 mg a počas akútnej infekcie sa odporúčajú vyššie dávky. Údaje metaanalýzy, ktoré nesúvisia s

COVID-19, preukázali významné výhody vitamínu C v liečbe sepsy a septického šoku, ako uviedol Kashiouris, M.G. et.al. Farmakologické dávky intravenózneho vitamínu C pre krátku liečbu môžu byť prospešné pri liečbe liekom COVID 19 a používajú sa v nemocniciach. V súčasnosti prebiehajú klinické testy s COVID-19, ktoré by nám mali poskytnúť údaje o účinnosti, dávkovaní a vedľajších účinkoch pri liečbe COVID-19. Vedľajšie účinky pri príjme vysokých množstiev vitamínu C môžu zahŕňať nevoľnosť, zvracanie, pálenie záhy, žalúdočné kŕče a bolesti hlavy.

Vitamín E

Vitamín E má silné antioxidačné vlastnosti a mohol by hrať úlohu pri liečbe pacientov s COVID-19, ale na základe súčasného výskumu nemáme presné odporúčanie týkajúce sa dávkovania. Medzi zdroje potravy patria slnečnicové semiačka, mandle, špenát, avokádo, tekvica, kiwi, pstruh, krevety, olivový olej a brokolica.

Zinok

Stopové prvky ako meď, mangán a zinok majú imunomodulačné vlastnosti. Ukázalo sa, že zinok skracuje trvanie bežných prechladnutí. Tento minerál má vlastnú antivírusovú aktivitu in vitro proti koronavírusom prostredníctvom inhibície SARS-COV RNA a môže zabrániť vstupu koronavírusu do buniek a znížiť virulenciu. Typické denné dávkovanie je 15 – 30 mg denne s pastilkami, ktoré potenciálne bránia vstupu vírusu do horných dýchacích ciest. Dávky nad odporúčanú dennú dávku 40 mg / deň môžu spôsobiť kovovú chuť v ústach a nevoľnosť. Vysoké dávky môžu viesť k nedostatku medi a odporúčajú sa iba krátke kúry. Primárnymi potravinovými zdrojmi zinku sú ryby, mliečne výrobky, mäkkýše (najmä ustrice) a červené mäso.

Zinok

Extrakt z bazy môže mať určitý vplyv na infekcie horných dýchacích ciest a chrípku, sú však potrebné ďalšie štúdie.

Echinacea bola skúmaná v klinických štúdiách, ale výsledky nie sú presvedčivé a nie sú k dispozícii žiadne údaje o infekcii COVID-19.

Prírodné antivirotiká

Štúdie preukázali, že glycyrizín z koreňa sladkého drievka má určitý antivírusový účinok proti koronavírusom, ale nebol študovaný ako liečba COVID-19. Medzi ďalšie antivirotiká patrí oregano, zázvor, šalvia, bazalka, fenikel, cesnak, citrónový balzam, mäta pieporná, rozmarín, sambucus, astragalus, ženšen, púpava, tymián, yzop, santalové drevo a badián. Žiadny z nich nebol testovaný na svoju aktivitu proti koronavírusom.

Gene-Eden-VIR / Novirin je patentovaná rastlinná antivírusová liečba obsahujúca päť zložiek: quercetín, extrakt zeleného čaju, extrakt škorice, extrakt sladkého drievka a selén. Klinické štúdie preukázali jeho účinnosť proti niekoľkým vírusom (herpes, HPV) vrátane betakoronavírusov a SARS-CoV. V súčasnosti sa testuje v klinickej štúdií na liečbu COVID-19. Ukázalo sa, že epigallokatechín galát (EGCG) zo zeleného čaju má širokú škálu antivírusových účinkov.

Ukázalo sa, že quercetín a účinné látky v zelenom čaji nazývané katechíny majú rôzne protizápalové, antioxidačné a anti-enzymatické účinky. Aj keď sa quercetín považuje za bezpečný, je potrebný ďalší výskum, aby sa pochopili jeho protizápalové a antivírusové účinky ako samostatného činidla. Ukázalo sa, že vitamín C zlepšuje absorpciu quercetínu a zvyšuje hladinu quercetínu v plazme. Quercetín sa nachádza v niekoľkých rastlinách vrátane cibule, čučoriedok, kelu, brusníc, brokolice a zeleného čaju.

Je preukázané, že resveratrol (polyfenol z hroznových semien a červeného vína) má určitý antivírusový účinok na koronavírusy.

Kurkumín

Kurkumín, ktorý sa nachádza v koreni kurkumy, je vďaka svojim antioxidačným, antivírusovým, antiseptickým, analgetickým, antimalarickým a protizápalovým vlastnostiam široko používanou ajurvédskou látkou. Posledné molekulárne dokovacie štúdie ukazujú, že kurkumín má dobrú väzbovú účinnosť proti SARS-CoV-2 a mohol by sa považovať za antivírusový kandidát. Potrebné sú validačné štúdie in vitro aj in vivo. Niekoľko ďalších liečivých rastlín používaných v indickej tradičnej medicíne sa tiež skúma na posilnenie imunitného systému, antivírusové a protizápalové vlastnosti ako možné spôsoby liečby, ktoré sa môžu použiť ako doplnok k štandardným liečivám na infekčné choroby, ako je COVID-19. Okrem kurkumínu veľa z nich vrátane apigenínu (nájdeného v petržlenu a zeleri) vykazuje aj aktivitu in vitro proti SARS-CoV-2 (COVID-19).

Melatonín

Melatonín inhibuje aktiváciu inflamazómu NLRP3 a nukleárneho faktora NF- κB. Ukázalo sa, že inflamazóm NLRP3 má úzku súvislosť s akútnym poranením pľúc a syndrómom akútneho respiračného zlyhania. Melatonín tiež znižuje oxidačné poškodenie pľúc a influx zápalových buniek počas vírusových infekcií. Melatonín nie je virucidný, ale má nepriame antivírusové účinky vďaka svojim protizápalovým, antioxidačným a imunitne zosilňujúcim vlastnostiam. Melatonín je navyše prospešný pri zlepšovaní kvality spánku, čo by mohlo pomôcť zlepšiť výsledky u pacientov s COVID-19. Prínos melatonínu v COVID-19 konkrétne nebol študovaný, ale zdá sa, že má vysoký bezpečnostný profil. Dávkovanie melatonínu sa pohybuje od 0,3 mg do 20 mg, ale vyššie dávky môžu súvisieť s vedľajšími účinkami a spravidla nie sú potrebné.

Melatonín

Existuje niekoľko ďalších látok, ktoré môžu mať zdravotné výhody, ale neboli osobitne študované v súvislosti s COVID-19:

  • Cesnak (s účinnou látkou allicín) znižuje frekvenciu prechladnutia a trvanie príznakov. Predpokladá sa, že cesnakové zložky môžu pôsobiť ako antioxidanty a byť schopné zachytávať voľné radikály. Možné sú však vedľajšie účinky pri predávkovaní.
  • Oreganový olej môže mať antimikrobiálne vlastnosti.
  • Extrakt z olivových listov (s účinnou látkou elenolát vápenatý) znižuje závažnosť a trvanie infekcií horných dýchacích ciest.
  • Med (najmä surový/neupravený) má antioxidačné a niektoré antimikrobiálne vlastnosti a tiež pôsobí ako upokojujúci prostriedok.
  • Rastlina Andrographis paniculata má silnú protizápalovú aktivitu a je potenciálne použiteľná pri rôznych zápalových stavoch vrátane inhibície zápalu pľúc alergického pôvodu.

Záver

V prvých mesiacoch pandémie COVID-19 sa myslelo, že ide predovšetkým o ochorenie dýchacích ciest. Neskôr sa zistilo, že existuje dôležitá vaskulárna zložka. Keď sa dozvieme viac o príčinách, progresii a zotavení sa z choroby, očakáva sa, že výskum sa bude zaoberať prevenciou a liečbou, pretože ovplyvňujú rôzne orgánové systémy. Posilnenie imunitného systému a hľadanie účinnej antivírusovej liečby budú naďalej dôležité, ale tieto prístupy sa musia používať v kombinácii s používaním masiek, sociálnym dištancom a dodržiavaním ďalších odporúčaní v oblasti verejného zdravia, a súčasne lekárska a vedecká komunita už pracuje na bezpečnej a účinnej vakcínach a / alebo lieku. Akadémia bude naďalej monitorovať výsledky výskumu týkajúce sa príčin, prevencie a liečby COVID-19.

Celé odporúčania ACAAI v pôvodnej forme a referencie k citovanej literatúre nájdete na: https://college.acaai.org/